Терапия за лице с Азиатска центела (Готу Кола )

Готу Кола (Азиатска центела, Centella asiatica) е лечебна, подмладяваща билка, която се използва от хиляди години в Индия, Китай и Индонезия. Древните народи наричали Готу Кола „фонтан на живота“, защото легендите разказват, че древни китайски билкари живеели повече от 200 години, заради приема на билката.

Билката има редица лечебни ефекти върху човешкото тяло и може да се употребява вътрешно под формата на чай и външно (локално) под формата на компреси, мехлеми и като съставка на редица козметични продукти. От древни времена билката е използвана за подобряване яснотата на мисленето, при безсъние, хронична умора, за лечение на респираторни инфекции и настинки. Благодатното въздействие на Готу Кола върху кожата на човека се изразява в две насоки:
– лечение на рани, изгаряния и редица кожни болести като псориазис, дерматит, спукани капиляри, разширени вени и пр.
– подмладяване на кожата чрез стимулиране производството на колаген.

Готу Кола е богата на витамин А, В и рибофлавин, витамин К и магнезий.

1. Лечебно действие на Азиатската центела (Готу Кола ):

Билката има анти-бактериални, анти вирусни и противовъзпалителни свойства. Прилагането и върху кожата стимулира кръвоснабдяването и кислородоснабдяването на засегнатата област и по този начин, повдига нивото на антиоксидант. Покачването на нивото на антиоксидант насърчава производството на фибробласти. Фибробластите синтезират нов колаген и по този начин спомагат за намаляването на стрии и белези и лечението на рани, изгаряния и болести по кожата като псориазис, дерматит, екземи спукани капиляри, разширени вени и др.

2. Подмладяващо действие на Азиатската центела (Готу Кола ):

Готу Кола тонизира и стяга кожата ако се прилага локално. Билката стимулира производството на колаген в човешкото тяло и това подобрява състоянието на кожата, повдига контура, заличава бръчките и фините линии. Подмладяващото действие на Готу Кола я прави основна съставка в повечето от формулите на анти-стареещите продукти.